Висби е град в Швеция, намиращ се на остров Готланд. ЮНЕСКО определя Висби като най-добре запазеното укрепено поселище в европейския Север.

В миналото Висби възникава като викингско селище. И днес този град е примамлива цел на иманярите, които идват по тези земи с надеждата да открият ненамереното съкровище от 8000-годишната местна история. Висби се разраства и развива като град с голям просперитет след XII век най-вече заради факта, че е приет в Ханзата.

Западащата търговия, с която градът е тясно обвързан, го обрича на западане – богатствата намаляват, хората се изнасят, а сградите се занемаряват. Някои от тях са умишлено занемарени, като единствените съхранени до днес са голяма част от стената, църквите от XVII век и повечето оригинални жилищни сгради.

Днес Висби е град за кротък, качествен живот и отдих. Той забележително комбинира малко модерно селище на не повече от 100 години с останките на могъщ средновековен град. Старият град на Висби днес е опасан с високи сиви крепостни стени от ХІІІ век, с 12 врати и кули с имена като Дългата Лиза или Голямата Кристине.

Сред обиколката на тази част от Висби преминава по поддържаните калдъръмени улици, покрай каменни сгради със стъпаловидно завършващи фасади, включва разглеждане на островърхите дървени домове с прозорци ниско до земята, зад които вместо пердета са "изложени" малки изящни предмети и цветя.

Във Висби най-дивото възможно преживяване е само през лятото – Средновековната седмица с рицарски турнири, шумни пазари и уличен театър.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Висби