Бьорн Хелквист описва шведския крал Густав Васа така – „Деспотично, с лукавост и борбен характер, той положил основите на съвременна Швеция”.

Неслучайно разказа за този замък започва с думи за Густав Васа – той е тясно свързан със съдбата на „Калмар”. Тази красива средновековна отбранителна кула е превърната в забележителен ренесансов замък благодарение на него. Но първо малко история около неговото създаване. Замъкът „Калмар” е архитектурно наследство на Швеция, което притежава богата история, която достига до около 900 години назад във времето.

Замъкът „Калмар” възниква през XII век като първоначално замисълът е бил той да функционира като отбранителна кула срещу пиратите и враговете от Дания. За негово местоположение е избрана място, близо до границата с Дания. Освен като отбранително съоръжение, замъкът „Калмар” изиграва важна роля и в скандинавската история, тъй като в него са се състояли срещите при създаването на споразумението Калмарска уния от 1379 г. „Калмар” губи своето стратегическо значение след като остров Скания е анексиран от Швеция.

След няколко реконструкции и подобрение, замъкът „Калмар” през 1280 г. разполага с четири кули и още една команда. След като крал Густав Васа идва на власт, както и благодарение на тримата му синове, замъкът „Калмар” е превърнат в красив ренесансов дворец. За тази цел и като резулат от трансформацията, „Калмар” се сдобива с нов сгради, друга църква, по-обширни жилищни сгради, нов покрив и големи укрепителни насипи, както и са направени уникални дърворезби и изащни порти.

За огромно съжаление на Швеция, след опустишителна обсада и обширен пожар през XVII век, „Калмар” е силно разрушен и в последствие изоставен. Докато бива ремонтиран и възстановен, през следващия век той е използван като склад, кралска оръжейна, затвор и като дестилационна.

Своето възкръсване замъкът „Калмар” дължи на стрикното управление на Мартин Олсон. Благодарение на него днес „Калмар” все още съществува на картата на историческите забележителности и за радост на посетителите е отворен и достъпен за разглеждане.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Замъкът Калмар