Лунд е град в Южна Швеция, един от 133-те града в страната, които имат исторически статут. Градът е основан е около 990 г., а неговата безспорна забележителност – катедралата му, е построена през 1103 г.

Катедралата в Лунд е от голямо историческо значение за града и за страната, и съхранява множество експонати. Тя е считана за архитектурен триумф и за една от най-красивите катедрали в Швеция.

Около датата, от която съществува катедралата в Лунд, сериозни противоречия. Според едни източници тя датира от 80-те години на XI век, а други определят за рожденна 1103 г.

Независимо от този факт, това, което не може да оспори на катедралата в Лунд, е факта, че тя е център на епархията на скандинавските страни. Катедралата бива осветена през 1145 г.

Първоначално религиозният дом е бил под датски контрол, като през 1658 г. преминава към Швеция и това продължава и до днес. Сградата й претърпява множество етапи на развитиеи възстановяване по време на своето съществуване. През 70-те години на XIV век катедралата вече има завършени величествени готически тронове, а през 1398 г. е добавен и прочутия бароков олтар. Следващата придобивка е през 1424 г. – тогава сградата на катедралата в Лунд се сдобива с астрономическия часовник „Хорологиум мирабиле Лунденсе”.

Това, което представлява катедралата в Лунд днес, е един впечатляващ архитектурен паметник. Това е една красива църква от пясъчник, която е издигната в италиански ренесансов стил. В сградата й се отличават две 55 метра високи кули, две тежки бронзови врати – проектирани от архитекта Йохан Дифверман. Интериорът на катедралата в Лунд е съсредоточен около три пътеки между редовете и напречен неф. Като обобщение на цялата архитектура, дизайн и интериор, катедралата се издига като забележителен символ на благополучието и властта на църквата в Южна Швеция.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Катедралата в Лунд