Тромсьо е град и едноименна община в Северна Норвегия. Тромсьо е разположен около бреговете на пролива Грьотсун и на остров Трьомсьой. Градът е известен като отправен пункт и база за поддръжка на полярни експедиции. Той е най-големият норвежки град, на север от Арктическия кръг, с безкрайни летни дни и пъстри зимни нощи.

Тромсьо спокойно може да се похвали със своите енергетика, култура, изтънченост и история. Тромсьо е град, който предлага неподправена наслада благодарение на красивата си природа и архитектура, както и чрез уникалната и здравословна храна. Тромсьо е дом на най-северния университет и най-северната пивоварна в целия свят.

В исторически план първите писмени сведения за града датират от 1252 г. Тромсьо се сдобива с официален статут на град през 1794 г. В началото на ХХ век моряците възприемали Тромсьо като селище-мираж в свят от скали, лед и вода. Истината е друга - градът е много по-приятен за живеене, отколкото може да се очаква в ледената пустиня, установява Дирк Леман.

Най-голямата забележителност на Тромсьо е неговият център. Причината е една – той е с най-голяма концентрация на исторически стари дървени къщи и модерна архитектура. От гледна точка на естетиката, през 1904 г. в Норвегия е било забранено строенето на дървени къщи в центъра на съответния град. Но все пак в града има останали такива къщи, като най-старата датира от 1789 г. За една от най-забележителните сгради в Тромсьо се счита постройката на катедралата – една модерна църква, издигната през 1965 г.

Следващи в списъка със забележителности са Полариа – аквариума и изследователския център в едно, както и музеят Тромсьо. Този университетски музей е посветен на културата на Северна Норвегия. В Тромсьо се намира и най-северната Арктико-алпийска ботаническа градина, която може да бъде определена като райско кътче за всички любители на фауната. От един лифт, вървящ през целия път до планината, човек може да се наслади на една спираща дъха гледка към Тромсьо.

Тромсьо е и град на фестивали. В края на януари се празнува Деня на Слънцето. Известни са още Международен филмов фестивал „Тромсьо” и фестивала Аурора.

Освен да се удивлява на забележителности, да пие бира или да се разхожда из града, човек има още много неща, които може да прави. Като например да се наслаждава на белите нощи от 18 май до 26 юли. През зимата слънцето се скрива между 26 ноември и 15 януари, а Северното сияние може да се види от началото на октомври до средата на март.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Тромсьо