Олесун е град и едноименна община в северната част на южна Норвегия. Градът е разположен на брега на Норвежко море и на островите Норвьой и Аспьой във фюлке Мьоре ог Ромсдал.

Корените на историята на олесун тръгват от Средновековието, когато земите на днешния град са представлявали интерес за могъщата Ханза. Олесун получава официално статута на град през 1848 г. Днес този град е най-голямото рибарско пристанище на Норвегия. Силен пожар през 1904 г. унищожава почти целия град. Спасител за града се оказва германският император Вилхелм II, който изпраща четири кораба с предмети от първа необходимост и строителни материали.

В резултат на оказаната помощ след три години нищо не напомняло за бедствието. Градът се сдобива с нов блясък и наново построеният Олесун се превърнал в най-северната крепост на стила Арт Нуово, наричан още и стил Модерн в архитектурата. Плавните линии и богатите орнаменти, съчетани с естетичните северни постройки образуват оригинална и неочаквано хармонична композиция. Архитектът придава на градския пейзаж специфичен местен колорит.

Разхождайки се из уличките на Олесун човек се наслаждава на кули и кулички, остри върхове, дракони, човешки лица, фолклорни фигури и средновековни детайли. Олесун просто е най-съвършеният пример за комплексно строителство в стил ар нуво в света.

Може би забележителностите са по-скоро в района отколкото в самия град. Трябва да се посети хълма Аксла, от който се откриват най-красивите гледки към крайбрежието. В подножието на върха се намира парк от XIX век, в който е поместена статуя един местен персонаж от сагите – Ганге-Ролф.

От Олесун лесно се стига и до прекрасните фиорди на Сюнмьоре, рибарските селища, острови и хълмове. Интерес представлява близкият остров Рунде, който е скалисто убежище за стотици хиляди морски птици.

В Норвежкия ар нуво център в Олесун се предлагат уникални възможности за запознаване с това влиятелно течение в изкуството. Друга забележителност на града е музеят „Сюнмьоре” в който са поместени 50 сгради, кораби и сюжети от Средновековието.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Олесун