Ставангер е град в Югозападна Норвегия, център на фюлке Ругалан. Градът е разположен на брега на Норвежко море. През 2008 г. Ставангер е избрана за една от двете столици на културата за 2008 г. Освен това Ставангер носи славата и на петролната столица на Норвегия.

Изненадващо космополитен, Ставангер е една от най-известните норвежки дестинации за работници от ЕС, поели на север, поради присъствието на големите петролни компании. Градът успява адекватно да съчетае новото със старото и залага на комбинацията от модерен икономически живот и историческо културно наследство. Ставангер е типичния град на контрастите, където старото и живописното се редува с новото и впечатляващото.

Градът е основан през XII век и преживява много върхове и падения, като последния разцвет е от 70-те години когато той става основната крайбрежна база за преуспяващия добив на нефт и газ в Северно море.

И тук, в този град, старият Стравангер е част от градския център, където е съсредоточена една от най-впечатляващите колекции на стари дървени къщи от XVIII и XIX век в Скандинавия. Отличава се построената през XII век катедрала, която независимо от реставрациите си остава най-добре запазеният образец на готическата архитектура.

Тя е построена малко след като Стравангер става седалище на местния епископ. Цялата катедрала е обсипана с интересни орнаменти от дърворезба, които несъмнено я правят едно от най-привлекателните места за туристите и гости на града. Друга забележителност в старата част на града е градският музей, който разказва историята на града като „херинговата столица на Норвегия”.

Несъмнено впечатляващо е възстановеното селище от желязната епоха – Йерналдергарден, което е силен контраст на модерните жилищни блокове. Вниманието привлича и телекомуникационната кула Улландхауг заради великолепната гледка, която се разкрива от нейните висоти.

Стравангер обича да се забавлява и някакъв повод да придава празничност на неговата атмосфера. Затова постоянно в града се случва нещо, обикновено свързано с музиката, яденето и пиенето или с морския живот.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Ставангер