Берген е град в Югозападна Норвегия, център на фюлке Хордалан. Разположен е на югозападното крайбрежие на Норвежко море и е вторият по големина град в страната. Берген е заобиколен от група планини, която е известна под името "седемте планини". Градът е признат за официален път към норвежките фиорди. Берген разполага с вътрешно пристанище, което е най-голямото в страната, както и едно от най-големите в Европа.

Историята разказва, че основите на града са поставени през 1070 г. от Улав Хюре през 1070 г. и е столица на Норвегия до 1299 г. Градът също членува в Ханзата и това продължава до XIII век. Основният търговски ресурс на града по това време е рибата треска, чийто улов започва от 1100 г. В града е имало оформен германски квартал, обитаван главно от германските хансийски търговци, които са притежавали специални права за търговия с рибарите от Берген. В наши дни, част от автентичната атмосфера на германския квартал е запазена в пристанищната зона Брюген и е обявена за част от световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО.

През 1536 г. кралят принуждава германците да вземат норвежко гражданство или да напуснат града, с което се слага официално краят на немското влияние. През XV и XVI век Берген се превръща в най-големия град в Северна Европа и остава най-големия норвежки град до развитието на Осло през 1850 г.

Берген днес е красива смесица от занаятчийски работилници, кафенета и забележителности, като интересния Ханзейски музей например. Макар повечето от тях да са били унищожени от поредица опустошителни пожари през вековете, градоначалниците са се постарали повечето постройки да бъдат усърдно и непрестанно изграждани наново, докато лигата постепенно не запада през ХVІІІ в.

Запазената красива романска църква „Св. Дева Мария“ e оригинална перла от ХІІ в., която служи като духовното средище на ханзейските търговци в продължение на три века. Тя е най-старата сграда в Берген и притежава изключително красив, великолепен украсен амвон. Единственият оцелял квартал с дървени сгради с фронтони е причината Берген да получи своя туристически прякор – Дървения град.

В една туристическа обиколка на града не е зле да се включат Зала „Хаакон” – най-значимата част от кралската резиденция, която е издигната през XIII век, и залата „Фреско” в импозантната бивша Бергенска борса от XIX век. Малко на юг от Берген се намират други интересни забележителности като хълма на троловете Тролдхауген, както и лятната вила от ХІХ в., принадлежаща на музиканта и композитора Едуард Григ, роден в Берген и погребан край „Тролдхауген“ със съпругата си.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Берген