Трондхайм е град и община в Централна Норвегия, главен административен център на фюлке Сьор-Трьонелаг. Разположен е на брега на Норвежко море във фиорда Тронхеймсфьор около устието на река Ниделва.

Този град е старата столица на Норвегия и е най-старият от всички големи и важни градове за страната, който самите местни жители признават за своя историческа, религиозна и технологична столица.

Безспорната забележителност на Трондхайм е катедралата Нидарос. Нидарос е най-голямата в Северна Европа и единствената готическа постройка от такъв ранг в цялата страна и се смята за една от най-големите светини на норвежците. В миналото Нидарос първо е била катедралата на норвежката епархията от нейното създаване през 1152 г. до разпадането й през 1537 г., но след Реформацията е превърната в главен храм на лютеранската епископия на Трондхайм. В нея до XIX век са се коронясвали кралете в страната. Днешното предназначение на катедралата е като енорийска църква.

Друга забележителност на града е намиращият се около катедралата великолепно запазен Архиепископски дворец от XII век.

Уникалният дух на стариността в Трондхайм може да бъде усетен в Бакландет. Това е оживен район на източния бряг на реката, който е изпъстрен с някогашни дървени работнически къщи, реставрирани и превърнати днес в домове, магазини и кафенета.

Истинският отглас на историческото архитектурно наследство на Трондхайм дават дървените сгради, които живописно се редят по улички и алеи в центъра на града.

Смята се, че началото на една туристическа обиколка на Трондхайм е добре да започне от Пазарния площад. Той също е разположен в центъра на града, като основната търговска площ е обособена около портата Нордре и портата Олаф Тригвазон.

В обиколката задължително трябва да присъства Островът на монасите. Той се намира на пристанището и представлява интересна стара крепост и затвор от далечното минало.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Трондхайм