В Северна Норвегия, в графство Финмарк, се намира една много интересна забележителност – скалните стенописи Алта. Уникалните рисунки, които притежават хилядолетна история, са открити съвсем близо до едноименния град Алта, който е най-голямото населено място в тази част на Страната. Скалните рисунки в Алта представляват изобразени праисторически сцени и заради огромната си ценност за човешката история са включени в Списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО, като единственият подобен праисторически обект на Норвегия. Скалните рисунки в Алта е комплекс от огромно количество петроглифи, открит през 1972 година. Историческата находка според едни източници датира от 4200-4500 г. пр. н.е, но други твърдят, че те са от 6200 година пр.н.е. В скалния комплекс на скалните рисунки в Алта влизат над 5000 различни рисунки, които са пръснати по около 45 обекта.

В скалните рисунки в Алта се различават четири основни етапа на изобразяване. Всички са били извайвани по времето когато ледовете през Ледената епоха се топят. Именно поради тази причина в горната част на фиорда са разположени най-старите петроглифи, а в долните пластове, които се доближават до морското равнище се намират по-новите рисунки.

Всички петроглифи са силно стилизирани и изобразяват различни теми, сред които геометрични символи, животни, човешки образи и сцени, претворяващи моменти по време на лов, риболов, навигация и различни древни ритуали. Според специалистите рисунките, които претворяват селскостопански сцени с домашни животни, вкарани зад огради, са сред най-новите петроглифи на Алта, като са датирани около 500 г.сл.н.е.

На мястото, където са открити най-много рисунки, има основан музей. Музеят към скланите рисунки функционира от юни 1991 г., а през 1993 г. той е обявен за Европейски Музей на годината.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Скалните рисунки в Алта