Урнес Ставкирхе, църквата в Урнес, е един уникален исторически паметник в списъка с исторически и религиозни забележителности на Норвегия. Църквата в Урнес е изцяло дървена постройка и се счита за най-старата от своя вид на територията на страната. Тази религиозна постройка няма никакви прозорци. Независимо, че е събаряна и издигана наново цели три пъти, църквата в Урнес все още стои на първоначалното си местоположение и е фундаментална за връзката между християнството и древната викингска култура.

Уникалният исторически паметник е собственост на дружеството за опазване на норвежките древни паметници, а от 1979 г. е включена в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство.

Основите на постройката се полагат в периода 1130 г.-1150 г. В нейната архитектурата се различават както християнски религиозни етюди, така и викингски декоративни мотиви, предимно свързани с изобразяването на животни, наподобяващи дракони.

Това, което днес е останало от църквата в Урнес, е на повече от 900 години и включват красиво резбован портал, няколко дървени талпи и ъглова колона с два фронтона, принадлежащи на най-първата сграда на това място. От тъмният интериор на църквата в Урнес впечатление прави запазеният от части олтар от XII в, който претворява Разпятието, както и някои запазени украси от по-късен етап.

На главната порта на църквата в Урнес е изобразена миниатюра, която олицетворява битка между Христос и Сатаната. Битката е пресъздадена чрез четирикрако животно, най-вероятно лъв, захапало змия, виеща се нагоре сред гъсти листа.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Църквата в Урнес