Несъмнено най-голямата забележителност на норвежкия град Трондхайм е катедралата Нидарос. Тя е най-голямата катедрала на територията на Северна Европа и единствената готическа постройка с такъв ранг в цялата страна. Катедралата Нидарос е определена за една от най-големите светини на норвежците.

Катедралата Нидарос е построена през 1152 г. и още тогава се превръща в духовен и политически център. От създаването до разпадането си през 1537 г. Нидарос е център на норвежката епархия, но след Реформацията катедралата Нидарос е превърната в главен храм на лютеранската епископия на Трондхайм.

Смята се, че високият олтар на катедралата Нидарос е издигната на мястото, на което е погребан Крал Олаф Харалдсон след като той е бил убит в битка през 1030 г. Една година и пет дена след смъртта си, кралят е канонизиран, и това се превръща в притегателна сила за поклоници от цяла Северна Европа.

С цялото си великолепие и грандиозност, Нидарос се сдобива през 1300 г. През своето съществуване катедрала преживява доста дълги периоди на упадък и разцвет, но това не й е попречило днес, след близо 130 годшна реставрация и реконструкция, да блести в цялата си красота и средновековно величие.

В интериора на катедралата Нидарос могат да се видят невероятно много произведения на изкуството. Сградата й е богато украсена с множество каменни статуи, а в интериора й присъства богата мебелировка.

От периода на Средновековието в историята на Нидарос днес е запазена само една сребърна ритуална чаша, която датира от около 1520 г.-1530 г., както и един голям ковчег, направен през 1304 г.

Катедралата Нидарос се слави със своите вековни традиции в църковното пеене. Отвъд перфектната романо-готическа архитектура, храма впечатлява и с големия си орган. Той е произведен през 1930 г. от фирмата Щайнмайер.

Днес катедралата в Трондхайм се използва главно като енорийска църква, която е една от главните туристически атракции, привличаща 400 000 посетители от всички краища на света.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Катедралата в Трондхайм