Къщата-музей „Тролхауген” се намира в норвежкия град Берген. Тя е къщата, в която е живял и умрал композиторът и пианист Едвард Григ.

Къщата-музей „Тролхауген” представлява великолепна вила във викториански стил, която днес е превърната в музей, посветен на живота и творчеството на великия творец. Управата на музея поджохда много внимателно при реставрирането на дома на Григ. Целта е била да се направи точна възстановка на начина по който е живял твореца.

Гордостта на екстериора на къщата-музей „Тролхауген” са малката кула, богато украсената веранда и балконът. Интериорът също е много точно пресъздаден, без да се губи неговата очарователност, идваща от стаите, показващи вниманието с което Григ е обгрижвал всеки детайл. Например в трапезарията впечатление сребърната украса, а във всекидневната вниманието привлича огромният роял „Стейнуей”.

Всичко в къщата-музей „Тролхауген” говори за луксозен, дори разточителен живот, който е водил Григ. Той обаче се нуждаел от тишина и спокойствие, за която цел той е построил отделна хижа до езерото. Една разходка в къщата-музей „Тролхауген” не само пресъздава атмосферата, в която е живял Григ, но и умело разкрива онова, което е вдъхновявало композитора.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Къщата-музей Тролхауген