За рожденна година на град Осло се счита 1048 г. След като градът получава официално своя статут на столица в края на XIII и началото на XIV век, в града е изграден замъкът-крепост Акерсхус, който впоследствие използван и за затвор. Крепостта „Акерсхус” днес е една от най-големите забележителности на норвежката столица. Единствено крепостта „Акерсхус” може да даде представа за древността на града. Замъкът дълги годиние е бил резиденция на норвежките крале, а в момента е превърнат в музей. Разноликата история на „Акерсхус” превръща крепостта в идеално място за музей, в който да бъде побрана и разказана интересната история на Осло. За основател на крепостта „Акерсхус” се смята норвежкия крал Хокон V Магнусон. Той издига изключително здрава крепост, която можела да издържи продължителна обсада от врагове като Швеция например.

Нейната устойчивост е резултат от далновидността на Хокон, който избира на нейно местоположение територията над доковете на Осло, като лицето й е към фиорда Осло. В идеята му може да бъде прочетен замисъла, че нейната близост до морето говори за готовността на норвежката армия да се защитава от морските нападения. Това било изключителна важна подробност, тъй като основно икономиката на страната се крепяла на търговията по море.

Лоша съдба сполетява „Акерсхус” през 1624 г., тъй като след огромен пожар крепостта изгаря изцяло. От пепелта я изкарва крал Кристиян IV, който скоро след това се заема със задачата да я изгради наново. Така крепостта „Акерсхус” е отново на картата на града, но този път с един нов, ренесансов облик.

В своята история крепостта не е записвала чужди владетели, но няма вечни неща. През 1940 г. тя е предадена на немците, но след края на Втората световна война, през 1945 г., „Акерсхус” е върната на родните й норвежци. Точно тогава нейното значение е променено и тя започва да играе ролята на затвор, в който са затваряни предатели и военнопрестъпници.

В миналото тази средновековна крепост е притежавала важно стратегическо значение и дълги години е пазила сигурността на Осло. Но по време на своето съществуване „Акерсхус” не е била само крепост. Тя е играла и ролята на кралска резиденция, както и убежище за много крале и министри, седалище на Народното събрание, административен и образователен център, и не на последно място средище на много културни събития.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Крепостта Акерсхус