„Кон-Тики“ е името на дървения сал, с който норвежкият пътешественик-изследовател, писател и антрополог Тур Хейердал прекосява Тихия океан през 1947 г. Екипажът на „Кон-Тики“ е съставен от 6 мъже и един папагал, който загива трагично по време на експедицията.

Името на сала е взаимствано от Бога на слънцето на инките Виракоча. Кон-Тики е името, което е дадено на книгата и филма, посветени на експедицията, които Тур Хейердал създава. Филмът „Кон-Тики“ дори печели награда Оскар за най-добър документален филм през 1952 г.

Построяването на сала „Кон-Тики” било провокирано от желанието на Тур Хейердал да проведе експедиция до Полинезия, за която той вярвал, че е заселена от жителите на Южна Америка още в предколумбови времена. По този начин той искал да докаже, че твърденията му са верни и, че няма технически пречки да се осъществи такова преселение през Тихия океан.

Хейердал изработва сала „Кон-Тики”, използвайки балсово дърво и други естествени и традиционни материали, и позовавайки се на начина, практикуван от древните жители на Южна Америка. Доволен от своето изобретение и придружен от още 5 души, Хейердал се отправя към Перу и в продължение на 101 дни прекосява Тихия океан, изминавайки 8 000 километра.

Експедицията му е успешна, тъй като той успява да достигне кораловите острови на Френска Полинезия. Единственото съвременно оборудване, с което разполага експедицията, е тяхното радио, чрез което поддържат връзка със света. Оригиналният сал „Кон-Тики“ е изложен в музея „Кон-Тики“ в Осло, който е посветен изцяло на историята и построяването на сала, както и на експедициите с него.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Салът Кон-Тики