Рейкявик (Reykjavík) е столица на Исландия, най-северната столица в света, която е влажна и ветровита, но пък неочаквано топла заради течението Гълфстрийм. Рейкявик е разположен живописнo на залива Факсафлой и е благословен с великолепна крайбрежна природа. Събуждайки се сутрин, първото нещо, което вижда града е красивата гледка на планината Еся, в комбинация с искращият ледник Снайфедлсиокудл на хоризонта.

Рейкявик е оформен като селище на мястото на първото исландско човешко поселение, основано от викингите през IX век. Развива се най-вече като търговско селище и си остава такова до XVIII век. След това не запада, а напротив развива се в по-сериозна насока – става национален център, в който се съсредоточават управлението, търговията и населението, а през XX век вече гордо носи славата си на ултрамодерен крайморски град.

Като цяло градът е нискоетажен и в него се носи усещане за свобода. Градският пейзаж не е претрупан и задушаващ. Сърцето на Рейкявик тупти в едно езеро, заемащо центъра на града и чисто като в Швейцария.

Онези, избрали за своя туристическа дестинация Рейкявик, определено няма да скучаят и съжаляват. Най-доброто време за посещение на този град е лятото. Стъпил веднъж в Рейкявик, човек не трябва да пропуска да посети остров Видей например, на който може да се наслади на уникално съчетание на природа, история и култура.

Като се заговори за история, трябва да се спомене и един важен музей – Градският музей на Рейкявик. В него може да се проследи историята и миналото на Исландия. Също така си заслужава да се посетят Националната галерия, както и разположеният на три отделни места Музей на изкуствата.

Интерес представлява и една от най-високите исландски сгради, която се намира точно в Рейкявик – изумителната модерна църква Халгримскирхя, както и „Беяринс Безту” – най-доброто заведение за хотдог, получило признанието дори на бившия президент на САЩ – Бил Клинтън.

Животът през деня и нощта определят Рейкявик като град с две лица. Безброй кафенета, магазини, много добри ресторанти се грижат за отпускащата атмосфера и царящото спокойствие на града, който оживява нощем, когато динамиката на пулсиращия нощен живот завладява Рейкявик.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Рейкявик