Хълмът Тара е владение на богове и крале, почитано от ранните ирландски общности. Намира се между Навън и Дънсхолин в Ирландия и няма друго такова място в Ирландия, което да събужда по-богати асоциации.

Историята разказва, че в праисторическите време хълмът Тара е бил развит като важен ритуален център. Неговата значимост нараства след като по тези земи пристигат келтите, като хълмът Тара се превръща в потенциален символ на патриотизма и опорна точка за ирландското единство.

Тара представлява комплекс от около двадесет и четири монумента, като най-старият от тях е гроб галерия от ерата на неолита. Останалите монументи на хълма Тара принадлежат на Бронзовата и Желязната ери и специфичното при тях е, че не всички са били гробници.

В монументалния комплекс Тара са включени пръстеновидни укрепления, отбранителни изкопи и ритуални ограждения. Присвоени са им имена, които си свързват с древни богове или крале. Например Могилата на заложниците е огромен гроб галерия, на най-стария паметник е дадено името Съвещателният рат, а на друг – Банкетната зала.

Хълмът Тара е считан за свято място, тъй като той е в тясна връзка с Висшия крал. Той не живеел в Тара, но присъствал на всяка една церемония, провеждана на това място. За назй-значима се счита церемонията за празника на Тара – Феис Темра, с която се отбелязва ритуалният съюз между краля и върховната богина.

Една история разказва, че преди да получат своята титла, кралете трябвало да поставят ръка върху Камъка на съдбата – мистичен стълбовиден камък, който издавал писък, с който се определяло дали това е правилната личност или не.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Хълмът Тара