Нюгрейндж е праисторически паметник - гробница, който се намира на около 50 км от Дъблин, в източната част на Иралндия. Смята се, че този монумент е построен около 3200 г.пр.н.е. Датираща от този период, гробницата се смята с около 500 години по-стара от Голямата пирамида в Египет и с около 1000 години по-стара от Стоунхендж.

Нюгрейндж е притежава формата на бъбрек, която заема площ от над 1 декар, и е заобиколена от 97 бордюра.

Забележителното е при Нюгрейндж е, че само в най-късия ден на годината 21 декември, когато е зимното слънцестоене, по време на изгрева, слънчев лъч прониква от горния отвор над входа по дължината на целия коридор и достига камерата в дъното му, като явлението продължава само 17 минути.

Проучванията са доказали, че Нюгрейндж не е бил само гроб, както и, че неговите строители са притежавали обширни познания по астрономия. Освен това са притежавали инженерни техники и архитектурно знание, на които си заслужава да се обърне внимание. Археолозите определят Нюгрейндж като техническо чудо.

Единичните камъни са наместени един върху друг така, че всеки един се подава леко над този, който е под него, и в резултат над централната част на постройката се издига един шестоъгълен шестметров димоотвод.

Астрономическите особености на постройката също са удивителни. Този огромен паметник е бил построен по такъв начин, че поражда едно внушително светлинно зрелище в дните на Слънчево обръщане.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Нюгрейндж