Клонмакнойс е ранноирландско монашеско селище, което се намира в Атлон, Иралндия. В миналото в Ирландия не било приоритет да се развиват големи градски центрове, а населението гравитирало към големи монашески общности – градчета. Такова е и Клонмакнойс – най-могъщото и най-старото сред тях.

Историята на Клонмакнойс започва около 545 г. По това време свети Киаран основава манастир край бреговете на река Шенън, тъй като е бил вдъхновен от представилото му се видие на това място. Киаран умира от проказа скоро след това, неговият гроб се превръща в свято място и това поставя началото на развитието на днешен Клонмакнойс.

Днес от тази обител са се запазили само седем храма. Най-малкият от тях е храмът на Киаран – Теампул Киарайн. Най-голям е катедралата, която допринася много Клонмакнойс да получи правата в него да бъдат погребани няколко местни крале. Катедралата е сред архитектурните забележителности на този район и в нея могат да бъдат различени две кръгли кули, както и останки от замък, датиращи от XIII век.

В миналото Клонмакнойс е бил известен с върховното качество на металните си изделия, ръкописи и каменоделство. Днес човек може да се наслади само на последното – най-забележителни са стотиците украсени паметни плочи и трите внущителни високи кръста. За най-красивият от тях е провъзгласен кръста, издигнат от абат Колмън в памет на приятеля му крал Флан. Този кръст е известен като Кръстът на Скиптрите и е богато украсен с гравюри, символизиращи библейски сцени.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Клонмакнойс