Едно от нещата, с които и днес ирландците са известни, е тяхната прословута напитка – уискито. Несъмнено една от забележителностите на ирландския град Дъблин, е „Олд Джеймисън” – легендарната дестилационна фабрика за уиски.

В миналото на едно от откритите основни пространства на Дъблин – Смитфийлд, Джон Джеймисън издига своята дестилационна фабрика за уиски. Джеймисън пристига по тези от Шотландия през 70-те години на XVIII век. Семейното му положение го обвързва много тясно с родната индустрия. Семействата на съпругата и снаха му са фамилии, които са водещи в дестилацията на зърно в Шотландия. Те притежавали фабрика в Дъблин, която всъщност Джеймисън закупува по-късно.

Произходът на думата „уиски” се корени в келтската дума „аскуибо”, която означава „водата на живота”. Тази дума по-късно се промена на „уискиби”, за да се превърне в познатата днес „уиски”. Технологията на Джеймисън за производството на това питие включва варене на продукта в казан и отлежаването му в бъчви от шери в продължение на няколко години. Смесването на продукти било продиктувано от идеята да се създадат отличителни, силни комбинации, които се приели много добре в чужбина.

„Олд Джеймисън” е затворена през 1966 г., като в този момент под улиците на Дъблин отлежавали около 2 млн. галона от уискито. Дестилационната фарбика влиза в състава на „Айриш дистилърс груп”. Старата сграда бива отворена отново през 1997 г., за да изпълнява ролята на музей, посветен на историята и технологията на производство на ирландското уиски.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Дестилационна Олд Джеймисън