Къщата музей на Оскар Уайлд, която се намира в ирландския град Дъблин, се намира на един от площадите в джорджиански стил и в нея творецът и семейството му са живели в периода 1855 г. – 1876 г.

Оскар Уайлд е роден в една къща, намираща се на улица „Уестлънд”, но творецът претендира, че е роден на красивия джорджиански площад Мериън. Семейството, съставено от неговия по-голям брат Уили, баща му – сър Уилям Уайлд, прочут хирург и специалист по уши и очи, и майка му – лейди Джейн Уайлд, поет, ирландски лидер и управител на моден литературен салон, се мести в къща на площад Мериън през 1855 г., която днес е превърната в музей в чест на Оскар Уайлд.

Майката на Оскар била доминиращата фигура в това благоденстващо семейство, а двамата й сина се съревновавали жестоко за нейната любов. Къщата и семейство Уайлд били обгрижвани от шест прислужници, германска, френска и швейцарска гувернантки. Фамилията продължава да живее в днешната къща музей на Оскар Уайлд до 1876 г.

През 1994 г. тази къща преминава под управлението на Американския колеж в Дъблин, на който всъщност е заслугата днес тя да е реставрирана и превърната в музей на Оскар Уайлд. На площад Мериън, където се намира къщата на Уайлд, има дори паметник на твореца от 1997 г.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Къщата на Оскар Уайлд