Колежът „Тринити” в ирладнския град Дъблин е единственият запазен колеж на историческия дъблински университет. Архитектурата и сградите на колежа „Тринити” носят отпечатъка на златните времена за архитектурата в Дъблин – джорджианският период.

Този колеж има три повода за гордост. Първо, колежът „Тринити” е най-изтъкнатото учебно заведение в Ирландия, което се гордее с възпитаници като Оскар Уайлд, драматурга Самюъл Бекет, автора на „Дракула” – Брам Стокър, както и ирландската президентка Мери Макалийс.

Основаването на колежа „Тринити” е заслуга на кралица Елизабет I, която го отваря през 1592 г., за да бъде учебно заведение за протестанти. Сградата на колежа е издигната на мястото на разрушеното абатство „Вси светии”.

Едно посещение на колежа „Тринити” почти винаги започва от Старата библиотека с прилежащата й Дълга зала, чиито 64 метра дължина са изпълнени с цилиндрични арки. Днес библиотеката не играе ролята на читалня, а на музей. През 1860 г. покривът на библиотеката е повдигнат, за да може да се инсталира втори ред лавици. По лавиците на библиотеката в колежа „Тринити” са експонирани мраморни бюстове, най-красивият сред които е този на Джонатан Суифт – майсторско творение на Луи-Франсоа Рубиак.

Несъмнено перлата на колежа „Тринити” е световноизвестната „Книга на Келс”. Датиращият от около 800 г. цветен ръкопис притежава огромна важност, тъй като е уникален пример за келтския стил на разкрасяване. Предполага се, че „Книгата на Келс” е изработен на остров Йона, по-късно прехвърлен към манастира Келс, за да намери своя постоянен пристан в колежа „Тринити” през 1660 г., на когото е подарен от епископа на Мийт – Хенри Джунс.

Гласувай:
Рейтинг 1 от 1 гласували Колежът Тринити