Ирландският град Дъблин, освен дестилационна фабрика за уиски, е разполагал и с много добра пивоварна – Гинес, за която казват, че колкото по-близко си до нея, толкова по-добра е бирата.

Пивоварната „Гинес” заема специално място и е тясно свързана с историята на Дъблин, на Ирландия и на бирата. Първоначално тя възниква като малка пивоварна на Рейнсфорд, която се намира на юг от река Лифи. През 1759 г. контрола над днешен „Гинес” е поет от Артър Гинес, който сключва 9000-годишен договор за наем. Своята работа в пивоварната той започва с производството на йел, а през 70-те години на същия век той вече произвежда суха тъмна бира. Тази бира става известна с тъмния си цвят, крема отгоре и отличителния си вкус. Успехът на тази бира поставя края на производството на йел в пивоварната „Гинес”.

Артър Гинес прехвърля своя бизнес на амбициозния си син сър Бенджамин Лий Гинес, който към края на живота си е може би най-богатият човек в Ирландия, успял да установи основите на съвременния бизнес и развил „Гинес” до най-голямата в света за времето си.

Пивоварната разполагала дори със собствени железница и флот от шлепове, с които пратките с бира се транспонтирали до пристанището в Дъблин. Освен това той превръща „Гинес” в най-големият работодател в Дъблин, тъй като персоналът на фирмата възлизал на около 5000 души.

Днес в пивоварна „Гинес” може да бъдат посетени откритият през 2000 г. изложбен комплекс „Гинес”, в който е разказана историята на отминалите времена, както и стъкления бар „Гревити”, който възнаграждава своите посетители с описваната като „най-добрата халба бира, която някога ще опиташ”.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Пивоварната Гинес