В продължение на 130 години затворът „Килмейнхъм” в ирландския град Дъблин е предизвиквал страх и омраза. Това е най-големият и с най-лоша слава затвор, който функционира до 1924 г. Днес „Килмейнхъм” е известен като Ирландската бастилия и е най-големият необитаем затвор в Европа. В него са били затваряни известни личности, които са се борили за независимостта на държавата, а някои от тях – дори екзекутирани.

Затворът „Килмейнхъм” бил неприветливо, парализиращо и студено място, в окаяно състояние, което провокирало раждането на проект за нов затвор през 80-те години на XVIII век. Идеята била на сър Едуард Нюънхам, който по ирония на съдбата, се оказал затворен в него заради дългове.

Новият затвор разполагал с 52 килии, които били използвани както за хора, провинили се в общи престъпления, както и за политически затворици.

Историята разказва, че след осуетяването на въстанието срещу Англия на Робърт Емет през 1803 г., той и още 200 души са затворени в затвора „Килмейнхъм”. Той е обречен на смърт, като бива обесен и обезглавен пред църквата „Сейнт Кетрин”. Днес все още може да бъде видян дръвника, на който е изпълнена екзекуцията му, към който някак съвсем неуместно е приковал крак на пиано.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Затворът Килмейнхъм