В миналото в Ирландия не се сформирали големи градски центрове, населението се насочвало към монашески общности. Поради тази причина мошеството е изиграло важна роля в историята на страната, както и на ирландската църква – от ранните дни на мисионерството до Средновековието. От този период днес в Ирландия, по-точно край Томастаун”, са се запазили руйните на забогатялото някога от отглеждане на овце цистерианско абатство – абатството „Джъртпойнт”. Абаството е свидетелство за това, че тогава монашеството в Ирландия е на своя връх.

„Джъртпойнт” е основано като абатство в началото на 60-те години на XII век от владетеля на едно средновековно кралство – Осъри. Първите обитатели били бенедиктинци, а по-късно – през 1180 г., „Джъртпойнт” приютява и цистериански монаси. Орденът, който е основан през 1098 г., се разпростира бързо и през XII век вече включва 34 манастира в Ирландия.

Основният източник на доходи на абатството „Джъртпойнт” било фермерството. То разполагало с рибарници, воденици и ферми в добитък. С доходите си от продажбата на вълна, „Джъртпойнт” успява да украси сградите си с чудесни скулптури и барелефи, които и до днес са неговата отличителна черта.

За съжаление Хенри VIII закрива всички манастири на този орден и монасите са принудени да се пръснат и търсят подслон другаде. Владетелят подарява „Джъртпойнт” и прилежащите му земи на влиятелната фамилия на графовете на Ормънд. С течение на времето сградите на абатството „Джъртпойнт” се разпадали, а по-късно преминали под контрола на Службата за обществени дейности. Днес те са достъпни за посещение, за да може човек да се наслади на нещо повече от романтични руини.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Абатство Джърпойнт