Столицата на ИрландияДъблин, определено е град, в който не липсват забележителности. Несъмнено обаче най-важната е Дъблинският замък. Сърцето на старата част на града тупти именно в този замък. Дворецът се намира на Дейм Стрийт и днес е главно седалище на ирландското правителство. В миналото пък, някъде до около 1922 г., когато Ирландия има вече статут на свободна държава, Дъблинският замък е изпълнявал ролята на главна квартира на британските власти в страната.

Историята на замъкът Дъблин започва през 1204 г. По това време крал Джон издига първата постройка на мястото на днешния дворец – норманска защитна крепост. От нея днес се е запазила югоизточната кула, която е най-старата средновековна кула в града. По времето на Тюдорите тази кула е използвана за затвор.

Голямата зала на Дъблинския замък също е построена през средновековието, като е използвана за заседания на парламента, съдебни дела или банкетни приеми. Голямата запа просъществува само 1673 г., когато е разрушена от пожар. Цяло чудо е, че дворецът Дъблин остава непокътнат по време на размириците за свобода на Ирландия през 20-те години на миналия век.

В днешния си вид замъкът в Дъблин съществува от XVIII век. Като цяло двореца е едно забележително произведение на средновековната архитектура, в което едновременно са съчетани няколко стила в строителството. Във вътрешността му интерес представлява залата Сейн Парк или пък Тронната зала.

В двореца се помещава и Библиотеката Честър Бийти, която е едновременно и музей на изкуството. Колекцията от редки книги, миниатюри, рисунки и ръкописи е събрана от Сър Алфред Честър Бийти. Музеят е домакин на международни изложби, които се радват на огромен интерес.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Дъблинският замък