Четири са перлите в короната на Бларнизамъкът Бларни, каменният монумент Бларни, т.нар. Скален затвор и красивата ботаническа градина. Именно те превръщат града в едно от богатствата на Ирландия, които са притегателни за хиляди посетители.

Замъкът Бларни е разположен в красива природна местност. Първоначалната постройка на мястото на днешния замък Бларни е издигната през X век и е представлявала дървено укрепление. Около 1210 г. замъкът е преустроен и тогава е вдигната каменната постройка. За сегашният му вид заслуга има ирландския лорд Дърмън Маккарти, като реновирането на двореца се случва през 1446 г. Замъкът Бларни остава потомствено имение за рода Маккарти, но това продължава до инвазия на Оливър Кромуел през 1646 г. Клана Маккарти си връща имението 15 години по-късно благодарение на възкачилият се на трона крал Чарлз II.

След битката при Бойн през 1690 г. собствениците на замъка отново са принудени да го напуснат. Замъкът Бларни е продаден на сър Джефри Джефрис, който бил управител на Корк през 1703 г. Днес замъкът Бларни е стопанисван от местната служба по управление на имотите. Световно известният Камък Бларни се намира високо в зъберите на замъка.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Замъкът Бларни