Една от най-впечатляващите ирландски забележителности е Кашелската скала, намираща се в Кашел. Кашел в миналото е бил седалище на ирландските крале, което е предоставено на църквата през XII век.

Красивата Кашелска скала доминира над равнинния терен на Златната долина. Тук са разположени уникални средновековни сгради.

Всички, съхранили се в скалата архитектурни бижута, датират от църковния период. Най-високата сред сградите в Кашелската скала датира от около 1100 г. и е наречена Кръглата кула, като поразява със своите 28-метра височина. Най-красивата от постройките в Кашелската скала пък е парклисът на Кормак.

Той носи името на своя основател – издигната е по волята на един от кралете на Мънстър – Кормак Маккарти. Този параклис е считан за първата романска църква в Ирландия, а също така е считан за истинско архитектурно бижу. По-късно параклисът става част от изградената през XIII век катедрала, която просъществува до 1749 г. Тогава архиепископ Прайс премества епархийския център в църквата „Сейнт Джон” в Кашел.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Кашелската скала