Белфаст (Belfast) е най-големият град и столица на Северна Ирландия още от създаването ѝ през 1921 г., както и главното населено място на провинция Ълстър. Градът е разположен близо до устието на река Лаган, в югоизточния край на езерото Белфаст Лох в провинция Ълстър, който е основата на морската търговия и успеха на града. В Белфаст се намира и най-важното и голямо летище на Северна Ирландия.

В буквален превод името „Béal Feirste“ означава „устието на вретеното“, което е взаимствано от устието на виещата се река Фарсет, край чийто брод е основан градът. Реката е приток на река Лаган, но в днешно време е скрита в тръба под улица Хай Стрийт, а улица Бридж стрийт съвпада със съществуващия едно време мост над нея.

В историята съществуват данни, че районът на днешен Белфаст е обитаван още през бронзовата ера. През XVII век селището нараства значително, а през XVIII, XIX и XX век процъфтява като търговски и индустриален център. Оформил се като голям град в Северна Ирландия, Белфаст е огнище на множество конфликти между католици и протестанти, наричани още „националисти“ и „юнионисти“.

Уникалният си градски дух Белфаст дължи на магнетичните му исторически и културни забележителности, както и заради графитите – популярно улично изкуство.

Архитектурата на града също допринася за неговата магнетичност - нерядко може да се види от самата фасада на сградите да се подават глави на царе, царици, митологични създания, богове и прочути поети. Смело може да се твърди, че днес Белфаст неизменно носи отпечатъка на бурните политически, религиозни и социални събития от този и миналия век. Това не възпрепятства обаче Белфаст да е едно приятно и интересно място за посещения.

Площад Виктория е важна част от града, на която са съсредоточени търговията, ежедневието и някои от историческите забележителности на Белфаст. Тук може да се види красивият Jaffe Fountain, построен през 1870 г. Тук има огромен търговски център с много магазини, кафенета и места за развлечения.

Особено забележителна в центъра на Белфаст е сградата на кметството, която също е построена в едуардовски стил. Не трябва да се пропуска да се посети и ботаническата градина в Белфаст, построена през далечната 1830 г. Днес тя е посветена на принцеса Даяна, като след нейната смърт е оформена и приказно красива градина и парк в нейна чест. Друго архитектурно бижу на Белфаст е разположеният на хълма Cavehill исторически замък Белфаст, който е едно от любимите места на тукашните за празненства и сватбени тържества.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Белфаст