Лондондери

Информация | Kарта
seen
4157
facebook
Лондондери

Лондондери (Londonderry) е стар, опасан със стени град в Северна Ирландия, който е разлял своята територия живописно на двата бряга на виещата се река Фойл. Новата част на града се нарича Уотърсайд, а старата носи името Сити Сайд. През 1618 г. са завършени градските укрепления и в крайна сметка е налице едно оформено селище – град, чието сърце тупти в ромбовидна циатдела в средата, и защитен със стени с четири порти около нея. Така изглежда Лондондери и днес, градът просто е запазил своя градски план от миналото. И днес четирите градски стени са познати като Бъчърс Гейт, Бишъп Гейт, Шипкей Гейт и Ферикей Гейт.

Разбира се старата част на града е достатъчно впечатляваща и привличаща туристи. Тя е изпъстрена от архитектура, представляваща приятна смесица от различни стилове – викториански, джорджиански и едуардовски. Поради възстановяването на стария град след бомбандировка, тук могат да бъдат разгледани и внушително модерни сгради – църквата Стилстаун Роуд от 1970 г., Колон Бар, Крегън Кънтри Парк и др.

Веднъж пристигнали в Лондондери, туристите могат да се насладят съществуващите в града инетерсни музеи като Уъркхаус Мюзиъм, Харбър Мюзиъм, Тауър Мюзиъм и Фойли Веули Рейлуей Сентър.

Интерс в Лондондери представлява и катедралата „Сейнт Колумба”, в която и до днес се съхраняват оригиналните градски ключове. Те са използвани в миналото от легендарните протестантски чираци, за да заключат портите и да спрат прииждащите през 1688 г. католически поклонници.

Лондондери е получил прозвището „Девствения град”, защото неговите стени никога не са били преодолявани от врага.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
разсеяна облачност
6.55 °C | разсеяна облачност

Вятър: 2.71 m/s

Влажност: 93 %

Атмосферно налягане: 992.56 hpa

Облачност: 58 %

RSS