Кошице е град в Източна Словакия, център на Кошицки край. Разположен е на река Хорнад, близо до границата с Полша, Унгария и Украйна. Кошице е важен търговски и индустриален център на страната, в който се намира вторият по големина словашки университет, както и Източно-словашкият музей.

Първото в историята на Кошице е през 1230 г., който през XIV век е вече втори по значение град на Словакия, която тогава е в състава на Унгарското кралство. През XVII-XVIII век Кошице става своеобразен център на въстания против Хабсбургите и своеобразна столица на метежника Ференц II Ракоши. Именно в този град през 1919 г. е провъзгласена Словашката съветска република, а в периода 1938 г. – 1944 г. градът е в състава на Унгария.

Кошице винаги е бил важен регионален център, изпълнен с красиви обществени и частни сгради, съсредоточени в историческия му център. Днес този град е на едно мултиетническо общество, в което царуват много и различни нрави и обичаи. Това прави града по-различен и по-космополитен. Целият град Кошице е обладан от невероятна положителна атмосфера, а хората му са завладяни от вярата в общото бъдеще, като това ги прави добронамерени и щастливи.

Сред забележителностите на Кошице, които не бива да се подминават, са Урбановата кула от XVI век, най-голямата катедрала в цяла Словакия – готическата „Св.Алжбета”, както и 5-километровата Детска железницав 14-километровата долина Чермел. Изключително привлекателни са пеещите и танцуващите фонтани на пешеходната Хлавна улица – централният площад.

Един монумент е издигнат в Кошице, за да припомня за чумата, върлувала през 1710 г.-1711 г. – това е статуята Имакулата, издигната през 1723 г. и извисяваща се над колона на площада на бившето място за екзекуции.

Гласувай:
Рейтинг 3 от 2 гласували Кошице