Братислава (Bratislava) или Пожон е столица и най-голям град на Словакия, избран за административен център на Братиславски край. Градът е е поредният архитектурен шедьовър, разположен на река Дунав, в югозападната част на страната, на границата с Австрия и Унгария. В Братислава са разположени всички по-важни и интересни театри, музеи, галерии, както и няколко университета. Една скулптура, напомняща летяща чиния, както и двореца, са нещо като емблеми на Братислава. Братислава е град с много имена. Унгарското име на града е Пожон, като други исторически имена включват на словашки Прешпорок, Пожун, Прешпурк, Истрополис, Преслава, както и Пресбург, което е официалното име до 1919 г., като след тази година получава вече името Братислава.

Обиколката на туристическите забележителности на Братислава включва няколко задължителни спирки. На първо място се нарежда катедралата „Св. Мартин”, в която са се провеждали коронациите на няколко унгарски крале. Строежът й започва през 1204 г., а последната й реконструкция е от края на XIX век, когато тя възвръща бляскавата си готическа архитектура.

Следваща в списъка е впечатляващата крепост Братиславски храд, която е била под властта на различни народи като келти, славяни, римляни, унгарци и австрийци. Сградата на крепостта притежава правоъгълна форма с четири кули, разположени във всеки ъгъл. Братиславският храд е издигната на скалист хълм, който е част от Малките Карпати, непосредствено над река Дунав в центъра на Братислава. От този връх се открива гледка дори към Австрия, а при хубаво време дори към Унгария.

В лявата част от южната страна на замъка се намират четирите зали на Съкровищната стая, която е отворена през 1988 г. В нея е експонирана колекция на доста скъпоценни археологически открития и други предмети, намерени в Словакия. Третият етаж пък е посветен на историята на страната, а първият е отдал площта си на Словашкият парламент.

Най – високата кула на крепостта датира от XIII век и се нарича Коронната кула. В нея днес се съхраняват кралските бижута. Стените отвън и коридорите вътре съдържат стари готически и ренесансови елементи. Зад източната порта се намира голямото бароково стълбище, водещо до Националния Словашки музей. Друг интересен музей в Братислава е Еврейският музей.

Изключително приятна би била една разходка по улиците на Братислава – Михалска и Вентурска, където са накацали едни от най-красивите братиславски барокови дворци. В кулите на Старото кметство пък могат да бъде разгледана сбирката от средновековни уреди за мъчение.

Етикети: Река Дунав |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Братислава