Прешов е град в Източна Словакия, определен за административен център на Прешовски край. Преминал през различни владичества, градът има няколко исторически имена – Епериеш или Прешау на немски, Еперйеш на унгарски, Фрагополис на латински, Прежов на полски, Периешиш на румънски, Пряшyв на русински и Пряшив на украински.

Градският пейзаж на Прешов е интересен римейк от няколко основни стила – барок, рококо и готика. Историческият център на главната улица е обграден с църкви и други сгради, построени в тези стилове. Прешов, както и региона, се съзтезават за Европейска столица на културата за 2013 г.

Прешов е град, в който могат да бъдат различени три култури - славянска, унгарска и немска. В исторически план днешен Прешов бива споменат за първи път през 1247 г. Преди Втората световна война в Прешов е съществувала голяма еврейска общност.

Главни туристически атракции на Прешов са луксозните дворци Клобушитских и Катедралата „Св.Николай”. Интерес представлява и сградата на Евангелския колеж, който е първият университет в града. Разходката би била разнообразена с една разходка из Еврейския квартал, ккато и посещение на религиозни храмове като православната църква „Александър Невски” с много красив и масивен иконостас, францисканската църква „Св.Йосиф”, гръцката Католическата църква. Великолепни са и фонтанът на Нептун, готическият затвор Карафа, сградите на банката Бозака и кметството.

Освен в Прошов, забележителности има в региона. Такава е например замъкът Сарис, намиращ се на 6 км от града, разположен на хълм с изглед към историческото градче Сарис. В него се намира една от най-старите пивоварни в района. В близост се намира приятният парк Семиата.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Прешов