Град Нитра е западнословашки град, определен за център на Нитранския край. Градът е разположен живописно в долината на река Нитра, в подножието на планината Зобор. Нитра е смятан за най-стария в страната, наред с Братислава. В исторически план първите писмени сведения за него датират от IX век, когато днешният град е бил столица на първата Словашка страна – Великоморавия. Нитра също е и люлка на християнството в Словакия, в който е построен първият словашки храм.

Административно град Нитра е разделен на Горен и Долен Замък.

Сърцето на Горния Замък тупти в замъка на Нитра. През XI век той е бил седалище на Моравските царе. Замъкът на Нитра е успял да запази част от своите укрепления и архитектурни елементи до наши дни. Днес в него кипи духовният живот на Словакия, а в него се намират Катедралата и Двореца, както и резиденцията на епископа на Нитра.

В Долния Замък в Нитра също има доста забележителности. Такива са внушителните сгради на църквата и манастира, построени в бароков стил, сградата на бившето градско управление, която днес е художествена галерия, театърът Багара и църквата „Св.Стефан”.

Във визитната картичка на Нитра не могат да се пропуснат да се отбележат и други архитектурни бижута на града. В близост до Нитра например се намира църквата „Св.Михаил”, която е кацнала на върха на планината Зобор, и е издигната на мястото на древно славянско селище. Друга забележителност в района е дворецът в селоТополчанки, който е един от най-красивите в Словакия, построен по време на Възраждането. В миналото той е играел ролята на лятна резиденция на австрийското императорско семейство.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Нитра