Има един град във Великобритания, който разкрива какво значи национализъм в сърцето на едно кралство, който предразполага хората да почувстват с очите и сърцето си историята, който завладява със силата на цветовете на цветята. Всичко гореописано се отнася за столицата на Уелс - Кардиф (Cardiff). Главният град на Уелс е административен център на едноименния самостоятелен окръг Кардиф. Като пристанищен град, Кардиф е разположен на крайбрежието при вливането на реките Илай и Таф в Бристолския канал на Атлантическия океан. Кардиф е и седалище на Уелския парламент. През XIX век градът бързо се разраства, благодарение на ролята си на канал за въглища и желязна руда от долините, но 80-те години на миналия век няма да се запомнят с добро – районът вече е изоставена пустееща земя.

Историята разказва, че днешен Кардиф е основан е от келтите през I век пр.н.е. По-късно, след като римляните слагат ръка върху британия, се изгражда военен лагер – форт. Този лагер при Константин I Велики е укрепен с каменна укрепителна стена с квадратен план. Няколко века по-късно, около 1066 г., при завладяването на Англия от норманите, вътре в средата на по-ранния лагер се издига голям землен насип, с каменна кула и овална висока стена. На 20 декември 1955 г. вече оформен и получил статута на официален град, Кардиф е обявен за столица на Уелс.

В Кардиф има и много история. Тя е запечатана в историческото архитектурно наследство, с което градът се гордее. Неговото сърце тупти в Кардифският замък, който е първата задължителна туристическа спирка. Крепостта около замъка се издига на мястото на защитните укрепления, датиращи от около 40-50 година от н.е.

Друго, което не трябва да пропуска туристът, е Музеят на уелския живот. Този интересен музей проследява и разказва уелската история, както и нагледно показва начина на живот от келтите до съвремеността.

Колкото и да е странно, една от най-големите атракции в Уелс се намира в Кардиф и това е стадион "Милениум". Спортното съоръжение разполага със 72 000 седящи места. Стадионът „Милениум” в Кардиф е един от най-модерните стадиони не само в Европа, но и в цял свят.

Градът наистина прави впечатление със своето спокойствие. Градският пейзаж е много цветен и зелен, но това не е единствената пъстра палитра. В етническо отношение разнообразието също е голямо. През последните години населението на Кардиф се превръща в пъстър сбор от хора с различна националност.

Напоследък Кардиф се очертава и като университетски център, чиито изследователски структури правят често световни новини - и по физика, и по медицина, и в инженерните науки. Местният университет е в топ 100 на най-добрите ВУЗ-ове в света. Кардифският ВУЗ е начело по учебни показатели и изследвания по психология, инженерна механика, градско и регионално планиране.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Кардиф