Бангор

Информация | Kарта
seen
3629
facebook

Бангор (Bangor) е град в Северен Уелс, който принадлежи към графство Гуинед. Градът е разположен на южния бряг на пролива Менай на Ирландско море. Той също е сред малките градове на Уелс. Бангор разполага с жп гара и пристанище. Особеност на релефа на града е, че в по-голямата си част на юг той е заобиколен от Бангорската планина. През града преминават две реки – Ада и Кегин. Срещу Бангор, на северния бряг на пролива, се намира град Менай Бридж.

Първите исторически данни за Бангор датират от VI век. Тогава е била създадена Бангорската катедрала от Св. Даниъл. Името на града произлиза от уелски и означава заградено с ограда място. Всъщност това описва самата катедрала – тя е била оградена. Днешният вид на катедрала е притежава новаторска архитектура, тъй като е била видоизменяна през вековете. Бангорската епископия е една от най-старите във Великобритания.

Сред другите забележителности на Бангор е неговата главна улица. Това произлиза от факта, че тя е най-дългата главна улица в цял Уелс и така предизвиква огромен интерес.

Бангор е известен още със своя университет, основан през 1884 г., както и с футболния си отбор ФК Бангор Сити. Клубът е основан през 1876 г. и е дългогодишен участник в Уелската висша лига.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
ясно небе
10.85 °C | ясно небе

Вятър: 1.5 m/s

Влажност: 71 %

Атмосферно налягане: 1017 hpa

Облачност: 0 %

RSS