Европа >> Великобритания >> Уелс >> Мостове >> Висящият мост при Меней

Висящият мост при Меней

Информация | Kарта
seen
3230
facebook
Висящият мост при Меней Photocredit: CarolAnne | Fotolia

Висящият мост при Меней е инженерно чудо, което се намира в Гуинъд-Англъси в Уелс. Някой го определят като моста, който обуздава непредсказуемият и опасен пролив Меней. Построяването на висящия мост над пролива Меней между Англъси и Уелс е провокирано от идеята да се подобри маршрута до Холидей и коридора към Ирландия. Проектът често е бил тема на дискусии и то безрезултатно от началото на XIX век. Този мост трябвало да бъде достатъчно висок, за да могат под него да преминават плавателни съдове.

Тъй като се очаквало този мост да бъде шедьовър, проектът бива възлаган на великия инженер, строител на канали и пътища –Томас Телдорф. Той се заема със задачата през 1810 г., но всъщност започва работа едва през 1819 г. Висящият мост при Меней е първият висящ мост в света, а също и в продължение на много години най-дългият мост със своите 305 метра. Той бил умело съчетание на красота и практичност.

Пристройки към моста са направени през 1825 г., когато към основната му конструкция са добавени каменни проходи. В периода 1938 г. – 1940 г. пък железните вериги били заменени със стоманени. Доста трудна е била технологията по монтирането на централната част на веригите – първо са транспортирани със салове, а после група от около 150 човека са ги повдигали и са ги свързвали с веригите при подходите на моста.

Нестабилността на моста при по-бурен вятър провокира още няколко реконструкции по него, благодарение на които той е укрепен и ефективен и до днес.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS