Европа >> Великобритания >> Уелс >> Замъкът Карнарвър

Замъкът Карнарвър

Информация | Kарта
seen
2797
facebook
Замъкът Карнарвър

Замъкът Карнарвър е един от най-впечатляващите от всички замъци на територията на Уелс. Идеята за неговото построяване от желанието той да се превърне в символ на английското надмощие над уелските територии и народ. Замъкът Карнарвън се извисява в едноименния уелски град, в южния край на пролива Менай, на брега на река Сионт в северозападната част на Уелс.

Построяването на замъка става по време на нашествията на Едуард I в териториите на Уелс през 1283 г. Владетелят харесал самото място, тъй като то му се сторило отлично и стратегическо за построяване на крепост. От крепостта той можел лесно да упражнява контрол – и към плодородните земи на Англеси, и към северното крайбрежие и западния бряг на Уелс чрез пролива Менай.

Замъкът Карнарвън е част от т.нар „Железен пръстен” от замъци, които е издигнал английският владетел Едуард I, но той е единственият, който е построен на самия бряг. Стратегическото положение на крепостта позволява да се осъществи главната цел – доставките да стигат директно до тук по вода.

Английският крал изградил и изцяло нов град около двореца Карнарвън, като разрушил напълно всички уелски постройки. През Средновековието замъкът е бил защитен от две страни с вода, а другите две били подсигурени от градските стени. Наследникът на Едуард I принц Едуард е роден именно в замъка Карнарвън.

Днес замъкът Карнарвън е един от най-атрактивните дворцови комплекси на територията на Уелс, като привлича хиляди туристи годишно. Посетителите могат да се насладят на неговите бижута – Орловата кула, Кулата на Кралицата, Кулата Чембърлейн и Черната Кула. Всяка от тях е изградена на няколко етажа и има самостоятелен параклис, което в миналите векове е било демонстрация на високопоставеност и надмощие. Днес в двореца Карнарвън се помещава интересен исторически музей.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS