Сърцето на столицата на Уелс тупти в един ценен исторически паметник – замъкът Кардиф. Замъкът Кардиф е невероятен пример за средновековна крепост с типичната викторианско готическа архитектура.

Тази забележителност на Уелс буди големи противоречия, тъй като конструкцията му е твърде нова и оспорва факта, че тази архитектура принадлежи на истински замък. Едно не може да се оспори и това е факта, че замъкът Кардиф е единствената сграда във Великобритания, която обединява архитектурни стилове от различни епохи.

Крепостта в центъра на Кардиф представлява комбинация от римски форт, класически нормански замък и готическо-викторианска реставрация, извършена в средата на XIX век. Историята на замъка Кардиф започва да се пише още в древността. Тогава римляните, който завзели Уелс, започват да издигат защитни укрепления.

Сегашният си вид замъкът Кардиф придобива по волята на третия маркиз на Бют, който е и последния му собственик. Той отпуска средства за реставрация на замъка в края на XIX век. Маркизът възлага проекта на известния архитект Уилям Бърджис, който се заема и с пълното обновяване на интериора. Бърджис хвърлил доста години работа върху замъка Кардиф, но резултатът от труда му и до ден днешен получава признание от посетителите на крепостта. Днес Кардиф е отворен за обществени посещения почти през цялото време на годината. Едно от най-интересните места в замъка Кардиф е кулата, датираща от XII век.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Замъкът Кардиф