Европа >> Великобритания >> Уелс >> Уелската библиотека

Уелската библиотека

Информация | Kарта
seen
2585
facebook
Уелската библиотека Photocredit: Scott Waby | Fotolia

Уелската национална библиотека е впечатляващ дом на книгата, който се намира в Абъристуит и притежава ненадмината колекция от творби на уелски език.

Уелският език е бил основен език на Британските острови. Но уелският език, който се говори днес, не е този, който келтите са разпространили около 500 г.пр.н.е. Дошлите в този период англо-саксонци налагат своя английски език и де факто изместват уелският език. Те наричат заварените жители уеал, откъде идва и името на уелския език.

Този език се възражда след XVIII век благодарение на уелския национализъм и се появява нуждата от място, където да бъдат положени творбите на уелската литература. За град, в който да се издигне библиотеката, се съревновават и Абъристуит, и в крайна сметка печели Абъристуит. Той надделява, тъй като по времето, когато е трябвало да се построи библиотеката, в този град е имало повече уелски говорящи жители. Другото, което изтласква Абъристуит по-напред в класациите, е факта, че той вече притежавал библиотека с 25000 тома.

Архитект на сградата на Уелската градска библиотека е Сидни Кифин Грийнсленд. Важна подробност относно построяването на Уелската градска библиотека е, че всеки уелски миньор е дал по 1 шилинг от заплатата си за издигането й. Строителството продължило няколко години и окончателно сградата е завършена през 1955 г. когато са издигнати и последните пристройки, които са дело на сър Чарлз Холдън.

Библиотечната колекция на Уелската градска библиотека е ненадмината и няма конкуренция по отношение на творбите на уелски. Най-старият запазен ръкопис е „Черната книга на Кармен”. В колекцията могат да бъдат намерени и творби като „Книгата на Талиесин”, най-ранният пълен текст на „Мабиногион”, първата печатна книга – от 1546 г., както и първата пълна Библия на уелски.

Тъй като в Уелската градска библиотека се получава всяка книга, която се отпечатва в Ирландия, то днес тя може да се похвали с над четири милиона творби, ръкописи, карти и фотографии.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS