За унгарският град Печ (Pécs) спокойно може да се твърди, че е спокоен университетски град. Той се намира в Югозападна Унгария и е административен и икономически център на област Бараня. Петият по големина град в Унгария е разположен на склоновете на планината Мечек в югозападната част на страната, близо до границата с Хърватия. Също така Печ е известен като седалище на Римокатолическата епархия.

Историята на града започва в далечния II век, когато римляните основават града Сопиане, който всъщност е предшественик на днешния Печ. Територията на която е сформирано селище е била населявана от келтски и панонски племена. През IV век Печ става важен ранно-християнски център, а християнски некропол от тази епоха е обявен за световно историческо наследство от ЮНЕСКО.

Първият университет в Унгария е основан през 1367 г. в Печ от Луи I Велики и сега е най-големият в страната, като в него годишно се обучават около 35 хиляди студенти.

Печ е град, изпъстрен с музеи, забележителности и исторически паметници. Специфичното за града е, че Печ е най-богатият откъм турска архитектура град в Унгария. В центъра му се намира джамията Гази Касим и макар, че вече действа като църква, полумесеца и звездата все още украсяват нейния купол. В Печ също така се намират и руините на баните на Меми Паша, както и мавзолеят на изключителния майстор Идрис Баба.

Посетителят на Печ не бива да пропуска да посети датиращата от IV век кула Септихора. Тя е открита през 1900 г. и на нейните прелести човек може да се наслади благодарение на лабиринта от наското изградени алеи. Следващи в списъка с архитектурни бижута са неокласическата катедрала, обновеният през 2007 г. музей „Жолнай”, който е посветен на великолепната керамика в стил ар нуво, керемидите и порцелана.

Друг интересен музей е „Вазарели”, който е издигнат в чест на един от основателите на оптическото изкуство – стила оп-арта.

Печ се е формирал като център на културата и изкуствата благодарение на епископ Януш Панониус, винаги е бил мултикултурен град и неслучайно е избран за Европейска столица на културата за 2010 г. заедно с Есен и Истанбул.

В Печ има известна фабрика за порцелан и пивоварна, която произвежда специално нефилтрирано пиво, което може да се закупи само на едно място в цялата страна и е доста търсено.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Печ