Сегед (Szeged) е град в Южна Унгария, административен център на област Чонград.

Разположен е на река Тиса, южно от вливането в нея на река Муреш. Градът се намира еднакво близо до сръбската и румънската граници. Стратегическото положение на града се допълва и от факта, че в близост на Сегед преминава главната шосейна магистрала Е 75, която е свързваща пътна артерия на Западна и Централна Европа с Балканския полуостров и Близкия Изток.

Заради близостта си до южната граница на Унгария, на юг от устието на река Марос и по двата бряга на Тиса, често е наричан Града на слънцето и предлага много възможности за приятна почивка - плажове и паркове, речни регати и състезания с моторни лодки. Историята разказва, че днешен Сегед и района около него са населявани от доста стари времена. Официалното име Сегед се появява на политическата карта на света за пръв път през 1183 г., в документ от крал Бела III. През XIV век, при управлението на крал Лайош I Велики, Сегед става най-значимият град в Южна Унгария. Днешният облик на старата част на Сегед с красивите здания и широките улици се дължат главно на широкото обновяване на града след голямото наводнение през 1879 г. Статут на напълно свободен и независим град, Сегед получава през 1948 г. Едно от нещата, с които е известен Сегед, е неговия статут на дом на червения пипер. Паприката се появява в страната през втората половина на XVI век, като около 100 години по-късно започва да се отглежда като подправка. Забележителностите в Сегед, които не бива да бъдат подминавани про посещение на града са например средновековната крепост „Св.Димитър”, и турските бани.

Друга спирка на обиколката из Сегед е Оброчната църква от 1910 г. Този впечатляващ религиозен храм е издигнат като благодарствен дар след голямо наводнение в града. Внушителната масивна и богато украсена Голяма синагога, завършена през 1903 г., носи слава на Сегед и е една от най-големите в Европа.

Мостът Ферен е от историческото наследство на града и е изграден по подобие на Моста на въздишките във Венеция. Разпускаща и приятна би била една разходка из старата част на Сегед, където човек може да разпусне сред приятната южняшка атмосфера и циганската музика, която оглася въздуха около спретнатите кафенета и по старинните улици.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Сегед