Естергом (Esztergom) е красив град в Унгария, който може да се похвали с несравнимо географско положение – градът е надвесен над големия завой на река Дунав, там, където реката под прав ъгъл завива към Румъния. Точно там се формира и границата на Унгария със Словакия.

И в миналото, и днес, територията на града е една е съща. Специфичното за Естергом е това, че църквата и държавата са обединени по величествен начин.

Градът има инетересна история. Разказва се, че когато Естергом е бил столица на Унгария, Централна Европа е треперела. Разцветът на града всъщност започва още в далечната 960 г., когато той е избран за резиденция и столица на князете от династията на Арпад. Както днес, така и в миналото, Естергом е бил център на католицизма в Унгария. Началото се поставя през 1000 г., когато Крал Ищван е коронован и установява епископската епархия на Естергом. По същото време на територията на града се появява и първата катедрала.

Сред основните забележителности на Естергом е огромната катедрала в класически стил от XIX век, в чиято архитектура се откриват барокови елементи на нейния бароков предшественик от 1774 г. и от по-ранния параклис „Бакоца” от XVI век. В Съкровнищицата към катедрала се намира една от най-богатите в света колекции на сакралното изкуство от периода IX-XIX век, включително и считаният за най-изящен шедьовър на златарското изкуство средновековен кръст Разпятието на Матей.

Огромно и незабравимо впечатление в Естергом правят и останките на унгарския кралски дворец, по който се разчитат ренесансово обновление и турски добавки, както и прилежащата красива романска дворцова църква.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Естергом