Ялта е град в Украйна, разположен на полуостров Крим. Този град е черноморски курорт, заедно с разположения малко по на изток Феодосия. Ялта е прочут по света с историческата Ялтенска конференция, в която участие са взели политическите лидери Франклин Рузвелт, Уинстън Чърчил и Йосиф Сталин.

Курортният град Ялта, живописно кацнал на Черно море, привлича множество туристи с невероятната си природа и прекрасните си пясъчни плажове.

Сред забележителностите на Ялта се открояват Катедралата "Александър Невски", къщата-музей на известния руски писател Антон Чехов, арменската църква, Ялтенския делфинариум и зоологически градина.

Не трябва да се пропуска да се посети двореца „Масандра” на цар Александър III, който е построен през 1889 г. и по-късно се превръща в резиденция на Сталин. Емблематични са й красивият дворец Ливадия на цар Николай II, кацналата върху стръмна скала приказна неоготическа крепост „Лястовиче гнездо”, както и дворецът на емира на Бухара.

Ялта е изключително приятен за разходки град. Крайбрежните му булеварди са опасани с палми и от тротоарите им намигат барове, кафенета, улични продавачи и циркови представления огласят и придават празнично настроение на атмосферата.

Етикети: Черно море |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Ялта