Лвов (Lviv) е най-големият град в Западна Украйна и един от най-старите и най-красивите исторически градове както в страната, така и в цяла Европа. Архитектурното оформление на Лвов е сбор от многобройни стилове и епохи. Символът на града е каменен лъв и из целия град са разпръснати множество лъвски статуи.

Основаването на Лвов се случва около средата на XIII век, като за негов създател се счита княз Данило Галицки и носи името на неговия син – Лев Данилович. Главните търговски пътища от Черно и Балтийско море, Източна и Южна Европа, позволяват на Лвов да получи бързо икономическо развитие. Градът се развива с доста добри темпове и в периода 1772 г. – 1918 г. се превръща в столица на Кралство Галиция и Лодомерия, които са под властта на Австрия. По това време градът носи името Лемберг. След Първата Световна война градът преминава към владенията на Полша, след това до 1991 г. е подчинен на СССР.

Днес Лвов е главен културен и икономически център на Западна Украйна. Градът е известен като най-красивия град на Украйна, както и гордо присъства в листата на ЮНЕСКО за световните паметници на архитектурата. Сред неговите исторически бижута се нареждат готическата католическа катедрала от XIV в., бароковата катедрала “Св. Георги”. Ренесансовият манастир Бернандин и параклисът на Боимес съществуват съвместно с Арменската църква.

Източно от модерната част на града се намира Старият град. Той е под закрилата на ЮНЕСКО като историко-архитектурен паметник. Перли в короната на това красиво място са площад Ринок, Народният театър "Иван Франко", който е призанр за един от шедьоврите на световна архитектура, бароковата катедрала, музеят на аптеката, която експонира изложба на историческо фармацевтично оборудване, и се завърши например с музея на Народната архитектура и живот, където на голямата площ са пресъздадени стари дървени стопански постройки, вятърни мелници, църкви, училища.

Най-забележителен сред музеите и галериите е Националният музей, който приютява Националната галерия, музея на религията и бившият музей на индустрията. Университетът в Лвов е един от най-старите в Централа Европа и е основан от йезуитите през 1608 година.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Лвов