Одеса е черноморски град в Украйна, който е голямо пристанище и културен център, както и областен град на Одеска област. Контролът на Турция върху Дарданелите и Босфора позволяват на НАТО да контролира водния транспорт между Одеса и Средиземно море.

Всъщност градът разполага с две големи пристанища – самата Одеса и Южни, разположен в покрайнините на града. Иличовск, друго важно пристанище, се намира в същата област, на югозапад от Одеса. Те заедно правят голям транспортен възел, свързан по железопътен начин.

Одеса е петият по големина град в Украйна, както и най-важният търговски център за страната. Старата му архитектура наподобява повече средиземноморската, отколкото руската, тъй като ѝ е оказано френско и италианско влияние. През 1945 г. Одеса е обявен за град-герой.

Одеса е официално основан като град през 1794 г., като възниква като руска военноморска крепост в земите, анексирани от Османската империя. Градът носи името на древната гръко-римска колония Одесос (сега Варна, България).

Французинът Дук дьо Ришельо е управител на Одеса през периода 1803 г.–1814 г. Той е смятан за един от бащите на Одеса. Ришельо избягал от Френската революция и се присъединява към войските на Екатерина в борбата й с турците. Именно на него градът дължи своята конструкция и организирането на удобствата и инфраструктурата. От XVIII до XIX век голяма еврейска общност от западните краища на страната се заселва в Одеса и така градът става на първо място по брой евреи сред големите градове в Руската империя.

След болшевишката революция от 1917 г. Одеса е окупирана от няколко военни сили, включително украинската Централна Рада, френските, червените и белите войски. Накрая през 1920 г. червената армия овладява Одеса и я обединява с Украинската ССР, която по-късно става част от СССР. След рухването на комунизма през 1991 г. градът става част от получилата независимост Украйна.

Едно от бижутата на Одеса е нейната катедрала, която е известна още като Преображенската църква на Одеса. Основният й камък е положен през 1795 г., а официалното освещаване на катедралата става през 1808 г. Проектът за построяването на катедралата е поверен на италианския архитект Франческо Фраполи. Катедралата е призната за главен храм на Украинската православна църква, която принадлежи към Московската патриаршия, както и за най-големият православен храм в града.

За трите века, през който съществува този религиозен храм, успява да се издигне до културен и религиозен символ на украинците. Главният олтар на катедралата е осветен в името на Преображението, десният в името на Свети Никола от Мира, а левият олтар е в името на Свети Спиридон.

Камбанарията на Катедралата в Одеса е построена между 1825 г. и 1837 г., като осъществяването на нейния проект отнема 12 години. Катедралата в Одеса е образец за няколко други църкви, издигнати в региона – например катедралата "Рождество Христово" в Кишинев.

Очарователният и аристократичен град Одеса впечатлява още и с улица „Суворов”, стълбището на Потьомкин, мостът „Тешчин”, Шахския дворец, Оперния театър и Археологическия музей. Разбира се градът разполага с доста музей, сред които се отличават музея на морската история, музея на патриотична слава, както и Катакомбите - използвани от престъпници, революционери и партизани от Втората Световна Война.

Етикети: Черно море |
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Одеса