Изкуството и архитектурата на Киев са световни богатства. Няма как човек да не се възхити пред красотата на църквата „Света София”, на която трябва да се отдели особено внимание, просто защото тя е най-известната забележителност на страната.

Този голям и пищен манастирски комплекс е построен между 1017 г. и 1031 г. в чест на княз Ярослав Мъдри, който отбелязал грандиозна победа над азиатското номадско племе на печенезите.

Църквата носи името на константинополската катедрала „Света София”, като е обградена от по-малки църкви, които носят имена на различни светци.

Църквата „Света София” има 13 златни луковични кубета, пет кораба и пет абсиди, като от трите страни има две двуредни галерии. Във вътрешността на храма стените са покрити с красиви стенописи, като мозайките в най-горния ред датират предимно от XI век. Уникалностт на мозайките се дължи на тяхната богата тоналност, в която върху златен фон са нанесени 177 различни нюанси. С уникалност е дарено и изключително красивото изображението на Дева Мария, която се моли.

Църквата „Света София” е обявена от ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Църквата Света София