Дворецът „Ливадия” е красива архитектурна постройка, намираща се в едноименния град Ливадия в Украйна. В миналото тази великолепна постройка е била резиденция на руските крале. Тяхното царуване завършва трагично – с екзекуцията на цар Николай II през 1917 г.

Основоположник на двореца „Ливадия” е цар Александър II, който издига замъка след като първоначално закупува земята през 1861 г. Царят избира за архитект на проекта на двореца Иполито Антонович Монигети, който получава своята слава благодарение на проекта му за института „Строганов” в Москва.

В последствие Монигети се оказва архитект на целия комплекс в Ливадия, в който влизат църкви, луксозни частни къщи и работни сгради. Така, в резултат на майсторството му, дворцовият комплекс „Ливадия” обхваща 60 сгради, които са заобиколени от красиви и живописни градини. По-късното дострояване към двореца „Ливадия” е осъществено при цар Николай II, който пък се доверява на архитекта Краснов.

Дворецът „Ливадия”, освен със своето величие и красота, е известен с едно много важно събитие, което се е провело на неговите територии. Това е Ялтенската конференция през 1945 г., на която великите лидери Франклин Рузвелт, Уинстън Чърчил и Йосиф Сталин се срещат, за да обсъдят границите на съвременна Европа.

След революцията дворецът „Ливадия” се превръща в санаториум, а през 70-те години на XX век парка и сградите му са преобразени на музей. Независимо от всичко дворецът „Ливадия” си остава безспорна забележителност и един от популярните туристически обекти в Крим.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Дворецът Ливадия