Коимбра е град в Централна Португалия, трети по големина в страната след Лисабон и Порто. Този град е един от най-старите и утвърдени университетски центрове не само на Иберийския полуостров, но и в цяла Европа. Коимбра пази безценни съкровища, които са истински свидетелства, че някога градът е бил част от Римската империя. Оттогава са останали няколко археологически паметника, сред които един чудесно запазен акведукт.

Коимбра през римската част от своята история се е наричал Еминиум. Градът става столица на Португалия в периода 1139 г.-1260 г., и по това време се развива като важен културен център. Може би връхна точка в развитието на Коимбра е основаването на неговия университет, който е най-стария университет не само на територията на Иберийски полуостров, но и на територията на цяла Европа. След основаването на академичния център през 1290 г. Коимбра започва постепенно да се превръща в голям културен център. Заради монументалната сграда и история на университета днес тук годишно идват хиляди туристи.

Историята разказва, че университета първоначално е изграден в Лисабон, а е преместен в Коимбра през 1538 г. като е построен край хълма на река Мондегу.

Основополагането на висшето учебно заведение провокира строителството на много нови постройки, които днес спадат към стария град на Коимбра. Съвременната част на града е съсредоточена по протежението на реката, отвъд хълма.

Сградите на университета в Коимбра ограждат обширен площад, на който се намира входа към барокова църква. Като най-голяма туристическа атракция е определена Университетската библиотека „Жоанина” – смайваща с огромните си красиво украсени мащаби. Под покрития й с фррески таван и уникални дървени маси се съхраняват повече от 300000 книги. Към университета има и красива ботаническа градина, която е отворена през 1722 г. и заема площ от 13 хектара.

Непростима грешка би било подминаването на националния музей „Машадо де Кастро”. Той е една от най-известните художествени галерии в Португалия и носи името на известния скулптор Жоаким Машадо де Кастро. Музеят е разположен в бившия епископски дворец. Задължително трябва да се посетите и романскта катедралата „Се Веля”, която датира от XII в. Във вътрешността й е разположен много хубав златен олтар на възраст от VI-VII в.

В парка Португал душ Пекенинуш в Коимбра посетителят може да се разходи сред колекция от модели на известни португалски сгради в умален размер.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Коимбра