Разположен върху ниска хълмиста местност, Евора е перла в историческата съкровищница на Португалия и отличен пример за архитектурата на португалския златен век. Този град-музей се намира в близост с границата с Испания, в южната част на страната и принадлежи към областта Алентежу. В градския пейзаж на Евора се наблюдава уникална смесица на културни влияния, които напомнят за мавърското, испанското, античното и средновековно минало през вековете.

Алентежу е район, покриващ една трета от територията на Португалия. Град Евора е разположен в центъра на тази област, на един малък хълм, заобиколен от лозя. С население от около 50 хил. души, той е най-големият град в този район, а историческият му център е запазен в оригиналния си вид.

Историята на Евора започва отпреди 2 хиляди години. Римляните наричали тукашното селище Либералитис Юлия. Запазени са част от стени на помещения на това селище. А руините на монументалния императорски храм на Диана претендират за най-добре запазената римска сграда в Португалия. Четиринадесетте коринтски гранитни колони на храма и техните капители от ещремузки мрамор, са запазени в учудващо добро състояние. По-късно Евора попада под властта на вестготите, а през 715 г. е завладяна от маврите. През 12 век, градът става един от най-оживените португалски градове, благодарение на християнския рицар Жералдо Семповар, който го освобождава. Кралският двор често пребивава тук и Евора става свидетел на много кралски сватби.

Катедралата, построена през 13 век е другата забележителност на Евора. Промените в следващите векове в различни архитектурни стилове, засилват внушителността й. Твърди се, че вимпелите на Васко да Гама са осветени тук през 1497 г., преди неговата флотилия да отплава на историческото си пътешествие. Вътре в Катедралата трябва да се видят сводестата галерия и съкровищницата. Чудесната галерия от 14 век съхранява гробниците на четирима архиепископи, а спираловидните във всеки ъгъл стълбища водят към горната част на крепостната стена, откъдето гледката е великолепна. Към съкровищницата се отнасят статуи, богато избродирани църковни одежди и др. предмети.

Наблизо до Катедралата е готическата църква „Сао Жоао Еванжелиста“ от 1485 г., облицована с плочки „азулежу“.

Местният университет е другата забележителност на Евора. Той е основан от йезуитите през 1551 г. и тук са преподавали умове като Кленардо и Молина.

Акведуктът Агуа де Прата, построен през 16 век за водоснабдяване на града е с огромни арки и дължина 9 км. Той е дело на архитекта Франсиско де Аруда, чието дело са Кулата на Белем в Лисабон и много други архитектурни шедьоври в Португалия и Мароко. Днес в единия край на съоръжението има магазини и кафенета, а също и красиви къщи.

Римските терми от 1 век сл.Хр. могат да се наблюдават през една стъклена стена в сградата на Градския съвет на площад „Праса де Серторио“.

В епископския дворец от 16 век се помещава обновения Музей на Евора, в който могат да се видят триптиха „Страстите Христови“ (1510-1540) от Жан Пенико, голямата експресивна картина „Пророк Данаил освобождава благочестивата Сузана( 1508-1512) и мн. др.

Между манастира „Конвенту душ Лоюз“ и частната семейна църква „Игрежа душ Лоюш“, основаната през 1805 г. Обществена библиотека съхранява ценна колекция от документи, свързани с португалската ера на откритията.

Всъщност град Евора е най-добре запазения паметник на португалския „Златен век“. В рамките на стария град могат да се видят около 4000 интересни паметници от различни исторически епохи - църкви, дворци, порти и площади. Затова е и обявен от ЮНЕСКО за паметник на Световното културно наследство.

Околностите на Евора Кромлех „Алмендрес“ Магическият кромлех „Алмендрес“, образуван от деветдесет и пет каменни блокове (менхири), се намира на 16 км от град Евора. Разположен е на склона на покрит с дъбове хълм, след село Гуадалупе. На това свещено място по всяка вероятност са се извършвали ритуални молитви и събирания. Обстановката тук е изключително въздействаща, а изгледът към град Евора е впечатляващ.

Пещерата Ескоурал Пещерата Ескоурал се намира близо до кромлех „Алмендрес“. Пещерните рисунки на животни датират от 18 до 13 хиляди години пр.Хр.

Долменът „Замбужейру“ Долменът „Замбужейру“ е дълъг 6 м и е най-големия праисторически паметник в Иберия. Намира се близо до село Валверде, в района на град Евора.

Монтемор-о-Нову Град Монтемор-о Нову е разположен в близост до мегалитите на Алмендрес. От руините на огромната цитадела от 13-15 век на върха на хълма, може да се разбере, че тук някога е кипял живот. Историческите данни сочат, че в двореца, разположен близо до Цитаделата са се взели решенията за пътешествията за откриване на нови светове, за строителството на Университета в Коимбра и др. След 16 век населението се мести в подножието на хълма и така се създава „новия“град. От Цитаделата, която е реставрирана частично, панорамната гледка е много красива.

Долу в града интерес представлява църквата „Игрежа Матрийз“. Забележителното при нея е, че заедно със съседния манастир от 17 в., са построени върху родното място на Св. Йон Божий (1495-1550) – францисканец, който основава ордена на братята хоспиталиери. Статуята му се намира пред църквата. Към манастира има пристройка,където се представят изложби на млади художници.

Еворамонте Еворамонте е село, разположено на 30 км от Евора, възникнало около замък с интересно архитектурно оформление , на мястото на разрушения при земетресение замък на Дом Динис I. Замъкът е дело на архитекта Диого де Аруда, построен е през 1531 г. и имитира френския „Шамбор“. Впечатляващи са здравите колони вътре в замъка, а резбованите капители са истински произведения на изкуството. Спираловидно стълбище води до терасата на покрива, откъдето гледката е изумителна.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Евора