Синтра е град и община в окръг Лисабон, Португалия. Синтра е разположен само на 12 км от морската брегова ивица на Португалия, като е изграден по северните склонове на гористата планина Сера де Синтра. Съвсем наблизо до Синтра е най-западната точка на Европа – Кабо да рока, която достига водите на Атлантическия океан.

Град Синтра е част от историческото наследство ЮНЕСКО, както и основна туристическа дестинация. Синтра е една уникална смесица от дървета и всякакъв вид екзотична растителност, от стотици чешми със странна мавританска архитектура, от които блика минерална вода и замъци - къщи с причудливи розови фасади. В миналото Синтра дълго време е била сред предпочитаните места от португалската и английската аристокрация. Доказателство за това са запазените и до днес прекрасни градини и множество дворци. През XVIII-XIX век тук започват да отсядат и знаменити писатели като Х.К.Андерсен и Агата Кристи.

Сред забележителностите на Синтра се нареждат едно от чудесата на Португалия – най-старият романски замък познат като националният дворец Пена. Дворецът наднича от един хълм над Синтра и понякога се използва от президента на Португалия и членове на правителството за официални приеми. Замъкът Пена е построен през 1839 г. по волята на Фердинанд Кобургготски, като основите му са положени върху руините на манастир от XVI век.

Особено впечатляващ е стилът на двореца, който е смесица между готика, романтизъм и манюелин. Със своя средновековен лукс, кралски покои, невероятни картини и порцеланови съдове той се счита за емблема на португалското архитектурно изкуство по времето на Романтизма. Целият дворец е заобиколен от буйна растителност, зелени красиви паркове, бръшлянови листа, полепнали по сградите и живописни портокалови дръвчета.

Следващ в списъка е дворецът на маврите. Той е разположен в самия град и предоставя на посетителите си спиращи дъха гледки. След него се нарежда националният дворец Синтра, който е най – добре запазения кралски дворец в Португалия. Този дворец представлява интересна смесица на мануелинска и готическа архитектура. Наред с него интересен представлява и националният парк Синтра – Каскаис. Точно на края на Синтра се намират Монсератските градини, задължителна спирка за всеки посетител на града.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Синтра